Cota standard de taxa pe valoare adaugata (TVA) va scadea, din 1 ianuarie 2017, la 19%

           Conform prevederilor din Codul Fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2017, firmele vor opera cu o cota standard de TVA redusa la 19%, fara a avea insa obligatia de a reduce preturile produselor sau serviciilor care contin TVA.

Pentru a se alinia noilor reglementari, agentii economici vor fi nevoiti sa efectueze unele modificari. In primul rand, firmele care au case de marcat vor trebui sa isi actualizeze softurile caselor de marcat pentru a emite bonuri fiscale cu noua cota de TVA, iar cei care utilizeaza programe informatice, vor trebui sa le actualizeze conform noilor modificari.

Totodata, agentii economici trebuie sa acorde o atenţie sporita tranzactiilor aflate in curs de desfasurare la momentul reducerii taxei.
Conform art. 291, alin (6) din Codul Fiscal, in cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii.
Pentru facturile emise inainte de livrarea de bunuri ori de prestarea de servicii, cat si pentru facturile de avans, cota aplicabila este cea de la data emiterii facturii. Daca cota de TVA se schimba si, la data faptului generator, este o noua cota de TVA, facturile astfel emise vor trebui stornate, urmand sa se emita facturi cu noua cota de TVA.
Conform Art. 291 din Codul fiscal, pentru anul 2017, cotele de TVA vor fi urmatoarele:

1. Cota standard pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse, este:

– 19% incepand cu data de 1 ianuarie 2017

2. Cota redusa de 9% pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:

– livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa
– livrarea de produse ortopedice;
– livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;
– cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similar;
– livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii. ;
– serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice,;
– livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura;
– livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol.

3. Cota redusa de 5% pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:

– manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;
– serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe;
– livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite;

Sursa : https://static.anaf.ro/

Lasă un răspuns