Noi modificari aduse PFA si II incepand cu 17 Ianuarie 2017

 

Din 17 ianuarie 2017 vor intra in vigoare cateva modificari majore in ceea ce priveste regimul de infiintare si functionare al PFA (Peroane fizice autorizate ) şi II (Intreprinderi individuale).

Cele mai importante modificari aduse de Legea 182/2016, fac referire la cateva limitari atunci cand vine vorba de clasele de activitate pentru care pot obtine autorizatie si de numarul de angajati pe care-l pot avea PFA si II.

Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor  economice de catre Persoanele Fizice Autorizate, Intreprinderile Individuale si Intreprinderile Familiale a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 828 din 19 octombrie 2016 si va intra in vigoare in 90 de zile de la publicare, adica in 17 ianuarie 2017.

Astfel, aceste entitati vor avea limitari in ceea ce priveste numarul de clase de activitate pentru care pot obtine autorizare. Daca in cazul PFA restrictia va fi de maximum cinci clase de activitati prevazute de Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN), in cazul II va exista o limitare de zece clase de activitati.

Apoi, atat in cazul PFA, cat si in cazul II vor exista limitari la angajare. Pentru persoanele fizice autorizate, limita de angajati este trei,. „PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii”, asa cum prevede noua lege. Referitor la Intreprinderile Individuale, la acestea se vor putea incadra in munca cel mult opt salariati.

 

Mai jos redam textul din Legea 182/2016:

  1. La articolul 17, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    „Art. 17
    (1) PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
    (2) O persoana titulara a PFA poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.”

 

  1. Articolul 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    „Art. 24
    (2) Intreprinderea individuala poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte intreprinderi individuale, cu PFA sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

Cei care in termen de 2 ani nu isi vor actualiza activitatile CAEN conform noii legi, risca radierea.

In acest sens, documentul prevede ca, in cel mult doi ani de la intrarea sa in vigoare, deci pana la 17 ianuarie 2019, PFA si II care vor avea un numar de activitati ce va depasi noile limite vor fi obligate sa-si modifice obiectul de activitate.

In termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale al caror numar de activitati incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel prevazut la art. 16 alin. (1), respectiv art. 24 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, solicita oficiului registrului comertului competent modificarea, in mod corespunzator, a mentiunilor din registrul comertului referitoare la obiectul de activitate”, scrie in actul normativ.

Modificarea obiectului de activitate se va putea face gratuit. Daca nu vor respecta termenul de doi ani, PFA si II vor fi radiate de catre reprezentantii Registrului Comertului.

 

„In termen de 60 de zile de la implinirea termenului prevazut la alin. (1) (17 ianuarie 2019 – n. red.), oficiul registrului comertului radiaza, din oficiu, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale care nu si-au indeplinit obligatia prevazuta la alin. (1) (modificarea obiectului de activitate – n. red.)”, dispune Legea nr. 182/2016.

Cu 30 de zile inainte de implinirea termenului prevazut la alin. (1), Oficiul National al Registrului Comertului publica pe pagina sa de internet listele cu persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a obiectului de activitate. Fiecare oficiu al registrului comertului afiseaza la sediul sau lista persoanelor fizice autorizate/intreprinderilor individuale din circumscriptia sa care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a obiectului de activitate, in conditiile prezentei legi.

 

 

Pentru modificarea PFA-ului/II-ului dumneavoastra conform noilor reglementari, puteti apela cu incredere la serviciile noastre.

Sursa

 

Lasă un răspuns