Atentie! Aveti sediile sociale expirate sau  urmeaza sa expire? ANAF a inceput declararea inactivitatii societatilor care figureaza cu sedii sociale expirate

In ultima perioada tot mai multi agenti economici au apelat la serviciile noastre pentru prelungirea sediului social sau schimbarea acestuia in urma declararii lor inactivi de catre ANAF,  pe acest motiv.

Inca de la inceputul anului, ANAF a inceput o campanie de notificare a firmelor care figureaza cu sediul social expirat, amenintandu-le cu declararea inactivitatii daca nu rezolva problema in 30 zile de la primirea instiintarii.

Potrivit Codului de procedura fiscala, articolul 92, aliniatul 1, litera g), “Contribuabilul persoana juridica este declarat inactiv si ii sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivitatii daca durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.”

In multe cazuri, notificarea nu ajunge la reprezentantii societatilor, iar acestia sunt pusi in situatia de a fi declarati inactivi fara sa aiba cunostinta de acest lucru.

Situatii de acest gen le-am intalnit tot mai des in ultima perioada, mai multi clienti apeland la serviciile noastre pentru a-i aduce in legalitate cat mai repede posibil.

Din pacate, efectele sunt destul de grave, agentii economici fiind cel mai afectati de pierderea codului de TVA.

Totodata, societatea va fi radiata si din  Registrul operatorilor intracomunitari in caz ca deruleaza operatiuni intracomunitare .

Conform art. 11 alin. 6 din Codul Fiscal : “ Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de prezentul cod, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate.”
“Dintr-o firma cu activitate, profitabila, am ajuns in doua saptamani intr-o situatie critica. Concediem angajati, pierdem contracte. Clientii nostri sunt preponderent societati comerciale ce refuza sa lucreze cu firme de la care nu isi pot deduce TVA-ul.

Ne-au transmis ca vor continua colaborarea cu noi, cand se remediaza problema. Imaginea firmei noastre a avut mult de pierdut”, declara Catrina D., asociat si administrator al unei societati afectata de aceasta problema.

Un alt client a venit zilele trecute la biroul nostru in prag de disperare: “ Am fost anuntat de catre un client de faptul ca am fost declarat inactiv fiscal. Acesta a facut cerere de recuperare TVA si i-a fost refuzat la decontare TVA-ul facturilor emise de catre societatea noastra. Nu am primit nicio notificare, nu ne-a anuntat nicio institutie a statului de acest lucru. Acum urmeaza un lung proces de reactivare fiscala si recuperare a codului de TVA. Problema este ca pe parcursul acestei perioade, clientii refuza sa lucreze cu noi.”

In consecinta o firma declarata inactiva, pe langa faptul ca va avea de plata TVA la orice factura emisa fara a deduce nimic, va fi refuzata de partenerii de afaceri, acestia neavand dreptul sa-si deduca TVA-ul aferent.

       Ce trebuie sa stiti despre prelungirea sau schimbarea sediului social

Pentru a nu ajunge in situatia in care ANAF sa declare inactiva societatea dumneavoastra, exista doua variante: fie prelungirea valabilitatii sediului social, fie schimbarea acestuia.

       Pentru prelungirea valabilitatii sediului social, se va intocmi un act aditional de prelungire a contractului de comodat/inchiriere initial si se va depune la Registrul Comertului insotit de o cerere, imputernicire si copie dupa cartea de identitate a persoanei imputernicite (daca este cazul). Acest procedeu dureaza 3 zile.

In situatia in care se doreste schimbarea sediului social la o noua adresa, intocmirea dosarului ce trebuie depus la Registru Comertului va contine mult mai multe documente si va recomandam sa apelati la o firma de specialitate. Vezi aici.

Inregistrarea unui nou sediu social dureaza 3-5 zile lucratoare daca aceasta va ramane in acelasi judet, in timp ce mutarea sediului social in alt judet dureaza aproximativ 15 zile lucratoare.

Daca ati apucat sa primiti de la ANAF notificare ca societatea dumneavoastra figureaza cu sediul social expirat sau mai rau, a fost declarata inactiva, dupa ce prelungirea/schimbarea sediului social a fost aprobata de catre Registrul Comertului, recomandam administratorului firmei sa mearga la organul fiscal competent impreuna cu certificatul de inregistrare mentiuni eliberat de ONRC si un certificat constator la zi, pentru a face dovada existentei unui sediu social valabil.

Lasă un răspuns